Mijn rij angst en hoe ik weer ben gaan rijden

Laatst zag ik op twitter dat ik niet de enigste ben die na het behalen van mijn rijbewijs niet meer durfde te rijden. Vandaag wil ik mijn verhaal met deze mensen delen. Zodat ze lezen dat ze niet alleen zijn, maar ook weten dat er hoop is. Zelf heb ik namelijk ook steun gehaald uit verhalen van andere mensen. Die jaren lang niet meer hadden gereden maar het uiteindelijk toch zijn gaan doen. Net zoals ik na twee jaar ben gaan doen.

Op het begin was alles nog koek en ei, natuurlijk was ik super nerveus voor mijn eerste rijles in april 2015 ik had alles zelf geregeld en ik was super nerveus net zo als alle andere nieuwe dingen die ik in mijn leven doe. BLOEDNERVEUS en uiteindelijk valt het hartstikke mee. Tot ik op een gegeven moment alles zelf mocht gaan doen en mijn faalangst op ging spelen van alle momenten dat het verkeerd ging. Tot er wat bij mij knapte en ik huilend in de lesauto zat. Het liefst stopte ik meteen met de rijlessen maar dat liet mijn moeder niet toe. We gingen door tot ik mocht afrijden en dit ging perfect! GESLAAGD!

Zo trots als dat ik was in november 2015 met het behalen van mijn rijbewijs tegelijk met mijn nicht. Want die mocht dezelfde dag ook afrijden. Ik was toen 17 jaar en had mijn rijbewijs, ik mocht toch alleen nog meerijden met mijn ouders. Alleen deed ik dit maar 1 keer met mijn vader na 3 maanden omdat ik het wel moest blijven oefenen. Ik vond het verschrikkelijk om te rijden in een auto van iemand anders, die ook nog eens nieuw en schade vrij is. Hoe vaak ik dat ook uitlegde begrip was er niet en ik vond het steeds enger om te rijden. Want straks maak ik schade in HUN auto.

In 2016 Ontmoete ik toen mijn vriend, na ongeveer 3 kwart jaar heeft hij mij weer geholpen om te leren rijden. Omdat het toch wel begon te kriebelen nu ik weer zo veel op de weg zat onderweg naar hem. Hij woont namelijk 46 km bij mij vandaan en hij reed dus elk weekend heen en weer om mij te halen en te brengen. Of om bij mij te slapen. Af en toe bracht mijn moeder mij naar hem maar je merkt dan pas hoe afhankelijk je bent van de mensen om je heen. Wat ook nog een reden was dat het begon te kriebelen was omdat wij met Pasen met het hele gezin een weekendje weg zijn geweest en een golfkarretje hadden, hier mee reed ik heel het weekend iedereen rond.

Mijn vriend reed met mij naar een rustig deel en stopte op een industrieterrein de auto. Vanaf hier moest ik het doen. Super eng voor het eerst in een automaat. Want de 200 m met mijn moeder in de automaat was geen succes.. en telde voor mij dus ook niet mee. Langzaam beginnen en rustig blijven, vooral erg fijn dat mijn vriend rustig bleef en alle geduld had met mij. Oke we moesten hier meteen de snelweg op. Kleine mazzel geen auto te zien, weinig kan dus om het verkeerd te doen. Goed kijken, gas bij geven, en gaan!

Ik begon het stiekem wel leuk te vinden, ik reed het stuk naar huis en vond mijn zelfvertrouwen weer terug. Toen we een weekendje weg gingen vroeg ik weer of ik mocht rijden, de hele rit was me te vermoeiend dus halverwege nam hij het over maar ik had wel een uur lang gereden. Elke keer weer stapje voor stapje ging ik het weer durven maar ook leuk vinden.

Na dat ik mijn opleiding had afgerond en meer begon te werken, besloot ik dat het tijd werd een eigen auto te kopen. Dan kon ik zelf naar mijn vriend. Nou ik kan jullie vertellen beste beslissing ooit! Ik rij nu vaak naar hem toe als hij nog aan het werk is en dan komen we tegelijk aan heerlijk. En als ik eerder ben zijn gelukkig zijn ouders thuis dus ik kan altijd naar binnen.

Het voelt zo fijn niet met afhankelijk te zijn van de mensen om je heen.

Heb jij een rijangst?

Liefs,

Een gedachte over “Mijn rij angst en hoe ik weer ben gaan rijden

  1. Wel heel fijn dat je weer het plezier in rijden hebt teruggevonden 🙂 Nee ik heb nooit rijangst gehad. Ik vind autorijden zo’n heerlijk en bevrijdend gevoel dat ik er sinds de eerste dag dat ik mijn rijbewijs had elke dag opnieuw naar uitkeek om te rijden ^^

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s